Het Britse volk wil dat premier Theresa May een Brexit-deal sluit die de Europese Unie al meerdere malen heeft afgewezen, blijkt uit kiezersonderzoek.
De meeste kiezers zijn voor een vrijhandelsverdrag tussen Groot-Brittannië en de EU, maar willen tegelijkertijd dat May striktere controles invoert voor migranten uit de 27 overblijvende landen als de Brexit is afgerond.
Opiniepeiler John Curtice presenteerde zijn onderzoek daarnaar tijdens een bijeenkomst in het Queen Elizabeth II Conference Centre in Westminster afgelopen maandag.
“Het volk is hier heel consistent in”, zei Curtice tijdens de bijeenkomst Article 50: What Next?.
“Vrijhandel is populair. Immigratiecontrole is populair. Je kan nu al zien dat een compromis daartussen simpelweg niet bestaat in de publieke opinie. Kiezers willen zowel vrije handel als controle op immigratie. Daarom gaat het hier om een fundamenteel verschil met de principes van de EU.”
"Het is niet alleen dat de Britten hun deel van de taart willen hebben om op te eten. Het is fundamenteler dan dat. Het Britse publiek is het niet eens met het recept van de taart."
40 procent van de Britten verwerpt het idee dat de Britse regering voor de keuze staat tussen het behouden van vrije handel met de EU en het invoeren van striktere voorwaarden voor EU-migranten.
John Curtice: evidence shows most Remain voters were in favour of tighter immigration controls #a50whatnext pic.twitter.com/nBwYUokPfT
— Adam Payne (@adampayne26) April 3, 2017
Dit ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van sleutelfiguren binnen de EU, zoals van commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en de liberale leider in het Europese Parlement Guy Verhofstadt dat er niet selectief gewinkeld kan worden in de "vier vrijheden" van de Unie als onderdeel van de vertrekovereenkomst.
Die vier vrijheden betekenen dat lidstaten vrij verkeer van goederen, kapitaal, diensten en personen moeten accepteren. Het vrije verkeer van personen was de grootste zorg van de kiezers tijdens het referendum in juni.
Uit de presentatie van Curtice blijkt ook dat de Britten verdeeld zijn in hun verwachtingen over waar May mee terugkomt uit Brussel. Zo'n 37 procent verwacht een goede deal en 32 procent bereidt zich voor op een slechte deal.
May zette het Brexit-proces vorige week officieel in werking door Artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon te activeren.
In een ontwerpbrief stelde voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad dat de EU eerst de problemen rond het Britse vertrek wil oplossen, zoals de hoogte van de scheidingsrekening en de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië, voordat er gepraat kan worden over een nieuw handelsverdrag.